Thaise keuken

Thaise keuken

vaccinaties thailand D e Thaise keuken is niet homogeen ook al denken veel mensen die niet uit Thailand komen dat wel. Thailand is ongeveer even groot als Frankrijk en heeft 65 miljoen inwoners. De bevolkingsomvang is ook bijna even groot als in Frankrijk. In Thailand wonen ongeveer 40 verschillende volkeren. De Thaise keuken maakt dan ook gebruik van heel veel verschillende ingrediënten, kruiden en specerijen. De verschillende keukens proberen wel vaak de smaaksensaties met elkaar te verenigen in één maaltijd. De vijf smaaksensaties zijn: pittig, zoet, zout, bitter en zuur. Ook door gebruik van grote hoeveelheden kruiden houd de regionale Thaise keuken apart van vele andere keukens.

Tom yum

‘Tom yum’ is een heldere en pikante soep. Het is een van de bekendste gerechten in Thailand. In Indonesië, Maleisië, Singapore en Laos word ‘Tum yum’ ook geserveerd. ‘Tom yum’ (yam) betekent eigenlijk Thaise pikante zure soep. Tom betekent koken en yam staat voor een zure en pittige salade die door heel Thailand word gereserveerd. Dit gerecht staat bekend doordat het twee smaken bevat : pittig en zuur. bij alle Thaise gerechten worden altijd verse ingrediënten gebruikt. In de soep ‘Tum yam’ zijn de volgende verse groenten verwerkt: champignons, knoflook, basilicum, limoenblaadjes, groene chilipeper, citroengras en koriander. ‘Tum yum’ word vaak geserveerd met garnalen, varken of kip. Als je vegetariër bent kan je ‘Tom yum hed’ nemen, dat is met champignons.

Tom kha kai

Een andere soep uit de Thaise keuken is Tom kha kai. Als je de naam vertaald betekend het kip galanga-soep. Het gerecht bestaat uit galanga, kip, klappermelk en citroengras. Soms word er bamboe, dille, Spaanse pepers, koriander of champignons toegevoegd. Deze Thaise soep bevat veel verschillende smaken. Hij is een beetje zoet en licht zurig maar ook romig en zout. Je kunt in de soep wat extra suiker toevoegen als je hem te zurig vind. Als je hem te pittig vind vat extra kokosmelk, en als je hem niet zout genoeg vind een scheutje vissaus. Zorg alleen dat je de hoeveelheid van de ingrediënten goed balanceert.

Nigella Lawson soep

Deze Thaise soep heeft nogal een zelfde werking als tijgerbalsem. Deze soep maakt je luchtwegen vrij en heeft een positieve werking als je verkouden bent. Deze soep is heel makkelijk te maken. Je maakt de kippenbouillon met een bouillonconcentraat en heet water. De tom-yampasta is vooral in toko’s te koop maar nu ook in heel veel supermarkten.

Jamie Oliver soep

De Jamie Oliver is een erg koele soep. Het is een originele soep uit Savannah. Je kunt de soep ook warm eten maar op warme dagen is het lekkerder om hem koud te eten. De soep bevat: ui, knoflook, rode paprika, Spaanse peper, olijfolie, komkommer, kippenbouillon, cayennepeper, bleekselderij, basilicum en rode wijnazijn.

Andere Thaise soep recepten

Anders dan de soep Tom yum en Tom kha kai zijn er nog veel meer soorten Thaise soepen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn.

Terug naar boven