Thaise Gerechten

Thaise Gerechten

gerechten thailand K enmerkend voor de Thaise keukens is dat ze als basisvoedsel rijst hebben. Door een deel van het volk word er een geurige semidroge en langkorrelige rijst gebruikt. In Nederland word deze rijst ook wel pandarijst genoemd. Een ander deel van het volk gebruikt de traditionele kleefrijst. De eeuwenoude handelsbetrekkingen met China hebben grote invloed op de Thaise keuken. Vele chinezen hebben zich in Thailand gevestigd in de loop der jaren. Zij maken ongeveer 14 procent van de Thaise bevolking uit. Veel ingrediënten zijn geïntroduceerd door de chinezen, zoals de Sojabonen en de noedels. Er komen ook veel dingen vanuit India overwaaien naar de Thaise keuken. Dit komt over waaien door de sterk verbonden religie zowel door het hindoeïsme en het boedhisme. Roti is bijvoorbeeld een import gerecht vanuit India die in Thailand veel gebruikt word. De bepaalde curry gerechten uit de Thaise keuken zijn ook over komen waaien uit de Indische keuken. Deze gerechten zijn beïnvloed door de boeddhistische en hindoeïstische koninkrijken.

Het is in Thailand een traditie om op een gevlochten mat met de rechterhand je maaltijd te eten, maar tegenwoordig eten ze vaak ook met lepel en vork. Vanwege de introductie van tafels en stoelen in Thailand word er steeds minder op de grond gegeten. De noedel soepen worden met eetstokjes gegeten. Een typisch Thaise maaltijd bestaat uit verschillende gerechten die gedeeld worden door alle disgenoten. Ze proberen altijd een mix van smaken en bereidingswijze te combineren. Vooral de soepen salades en gefrituurde garnalen zijn een van de veel gegeten gerechten.

Ingrediënten

In de Thaise keuken worden de meest uiteenlopende ingrediënten gebruikt. Thailand gebruikt vaak sterk geurende producten. Vissaus garnalenpasta oester en sojasaus zijn hiervan de meest voorkomende in de Thaise gerechten. In de Thaise keuken maken ze tot in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Indische keuken gebruik van verse specerijen. Een zeer kenmerkend gerecht voor de Thaise keuken die iedereen wel is gegeten heeft als je van Thais eten houd is de Tom Yam Koeng. Dit is een friszure kruidenbouillon van onder andere citroengras Thaise gember Djeroek Poeroet bladeren en garnalen. In Thailand worden veel van de Thaise groenten verwerkt in de gerechten. Onder andere koolsoorten worden veel door de gerechten verwerkt. Het meest word verwerkt in Thaise stoofgerechten Veel Thaise gerechten zijn erg pittig het Thaise volk kent dan ook verschillende soorten peper. Ze variëren van klein tot groot. En zijn ook in europa makkelijk verkrijgbaar. De Thaise keuken telt ook veel chilisauzen en sambals dit is in de meeste gerecht altijd een van de ingrediënten. Het word ook vaak op brood als pittige jam gebruikt.

Terug naar boven