Het weer in Thailand

Wat is de beste tijd van het jaar om Thailand te bezoeken?

Het hoogseizoen in Thailand is van november tot februari, wanneer het weer over het algemeen op zijn best is in het hele land. In het noorden van Thailand is het droge seizoen tussen november en mei. Juni tot oktober wordt gekenmerkt door hevige regenval en de temperaturen zijn koeler tussen oktober januari. Het zuiden kan in tweeën gesplist worden. De wettelijke maanden aan de westkust zijn tussen april en oktober, terwijl de oostkust zware regenval ervaart van september tot december. De rest van het jaar is droog en zonnig weer aan de orde van de dag. Heel fijn omdat je dan niet die nattige benauwde weer krijgt.

Weer Thailand

Bekend over de hele wereld om zijn gastvrije mensen, pittige gerechten en uitstekende stranden, Thailand biedt het complete vakantiepakket. Het weer is ook niet slecht, omdat het grootste deel van het land een typisch tropisch klimaat kent dat bestaat uit twee seizoenen: droog nat. De uitzondering op de regel is de zuidelijke regio’s, waarbij beide zijden van het Thaise schiereiland een typisch moessonklimaat ervaren, hoewel om de zaken wat verder te compliceren, de twee zijden niet synchroon lopen met elkaar. Dit betekent echter meestal dat er ergens op het strand zon is. Je kunt Thailand het hele jaar door bezoeken, maar op het hoogtepunt van het regenseizoen worden meer landelijke delen minder toegankelijk en het winterweer brengt hogere zeeën met zijn oevers op die idyllische stranddagen!

klimaat thailand

Noord Centraal Thailand

In het noorden van Thailand loopt het droge seizoen van november tot mei/juni, met weinig of geen regen verwacht in de regio voor een groot deel van deze tijd. Na de koelere wintermaanden beginnen vanaf half januari de temperaturen te stijgen, met een piek tussen maart en mei, wanneer het niet ongebruikelijk is dat het kwik in de hoge 30’s en zelfs 40°C + in het bijzonder in de centrale regio’s binnendringt. Deze hoge luchttemperaturen kunnen tot ver in het regenseizoen duren, maar met de regen komt wolkenbedekking en een stijging van de luchtvochtigheid, waardoor reizen minder comfortabel wordt.

Zuidwesten Thailand

De zuidwestelijke moesson arriveert meestal tussen mei en juli. Aanvankelijk komt de regen gewoonlijk in de vorm van korte stortbuien, die een uur of twee duren, die de weg vrijmaken voor een warme, heldere hemel. Naarmate het regenseizoen vordert, kan de regen zwaarder en constanter worden, van oudsher in augustus en september. In het vroege natte seizoen (juni tot augustus) blijven de temperaturen over het algemeen hoog (gemiddelde dagtemperatuur: 28°C - 34°C, hoewel ze dramatisch dalen in de wintermaanden oktober en november. Tegen november zullen de regenval en het warme, kleverige weer aanzienlijk zijn afgenomen, met droog weer voor de komende zes maanden. Van oktober tot januari kunnen de temperaturen relatief koel zijn, vooral in het noorden van het land op grotere hoogte (gemiddelde dagtemperatuur: 17°C-26°C). In de hele regio in deze tijd van het jaar kunnen de avonden fris zijn vanwege het gebrek aan bewolking en de relatief lage temperaturen.