Klimaat Thailand

Klimaat Thailand

klimaat thailand T hailand heeft een tropisch klimaat dat onder te verdelen is in drie categorieën. Het Noordelijke deel van Thailand heeft een tropisch savanneklimaat. Het zuidelijke deel heeft een tropisch moessonklimaat. Sommige kleine gebieden hebben een classificatie tropisch regenwoudklimaat. Het moessonklimaat kenmerkt zich door de aanwezigheid van een vrij lange droge periode en een echt regenseizoen waarin er vrij veel regen valt. Het savanneklimaat zijn de winters erg droog en de zomer maanden erg nat. Bij een tropisch regenwoud is er geen sprake van droog weer de naam regenwoud komt niks voor niks ergens vandaan. Als je op vakantie gaat naar Thailand moet je er rekening mee houden dat het daar altijd warm is. Zeker als je op bezoek gaat bij de bezienswaardigheden van Thailand kan de hitte opbreken. In de wintermaanden word het in het noorden in de bergachtige gebieden het koudst. In de nacht kan het hier rond de 10 graden worden terwijl de temperatuur overdag weer naar de subtropische 30 graden kan schieten. Terwijl langs de kust in Thailand deze temperatuur dagelijks gepasseerd word.

Vakantie in Thailand

Het land staat bekend vanwege de vriendelijke bevolking de mooie natuur en de Thaise keuken. Verder heeft sprookjesachtige stranden en vele goeie hotels. Thailand heeft alles te bieden voor een geweldige vakantie. Het tropische klimaat zorgt voor een grote hoeveelheid warmte waardoor je niet veel kan doen tenzij je genoeg drinkt. Thailand is ook een ideale plek om uit te rusten op het strand. De vele mooie stranden zijn erg populair onder toeristen.

Altijd warm

Als je op vakantie naar Thailand gaat betekent het dat je in een warme omgeving terecht komt. Afhankelijk van de reisperiode en de locatie kan het zeer vochtig en klam zijn. In de winter ligt de temperatuur tussen de 28 en 31 graden in de zomermaanden kan dit oplopen van 30 tot 36 graden. De maand april is de warmste maand in Thailand. Daarna begint in het hele land het regen seizoen waardoor de temperaturen iets meer omlaag gaan. Het meest gelijken klimaat blijken de eilanden Koh Samui en Koh Phangan hier bedraagt het verschil tussen de temperaturen in de zomer en wintermaanden slechts 4 graden.

Moesson

Het hele land van kent een regenseizoen genaamd: de moesson hierin valleen vele hoeveelheden regen. Elk gebied heeft zijn eigen moesson. In het zuidwesten duurt de periode van april/mei tot september/oktober. Het noorden kent een periode van oktober tot januari. Tijdens de moesson vallen er vaak vele hoeveelheden regen in zeer korte tijd. De buien vallen meestal in de namiddag of avond. De meeste buien duren vaak niet langer dan 1 of 2 uur waarna de bewolking nog wel een beetje blijft hangen maar het langzaam weer opklaart. In het zuidwesten valt er per jaar ongeveer 2000 millimeter terwijl in het westen ongeveer 3000 tot 4000 millimeter valt. Het noorden van Thailand is een stuk droger hier valt ongeveer 1000 tot 2000 millimeter.

Winter

De wintermaanden zijn vaak de ideale maanden om als toerist het land te bezoeken. Vooral in het noorden en westen valt er weinig regen en is het relatief droog. Vaak daalt de luchtvochtigheid ook in de wintermaanden en loopt dat vanaf februari weer langzaam op. Vanaf mei breekt in veel delen van Thailand de moesson periode aan de bewolking wat toeneemt en de temperaturen iets lager liggen.

Orkanen en tsunami’s

Thailand ligt in de regio waar de meeste orkaanactiviteit van de wereld is, maar gek genoeg word het land zelden tot nooit getroffen. Als er dreiging komt is er vaak op Thailand nog een tropische storm en word de kracht sterker als de koers zich voortzet richting Japan, Taiwan, China of de Filippijnen. Een ander natuurverschijnsel is een Tsunami dit is een vloed golf die een aantal meter hoog kan worden en word veroorzaakt word door een zeebeving. Dit is in Thailand wel eens gebeurd de laatste keer dat dat gebeurde was in 2004. Zoals vele weertypes een eigen seizoen hebben heeft een Tsunami geen eigen seizoen en kan dit plotseling tot stand komen.

Regenseizoen Thailand

in Thailand heb je een regenseizoen genaamd de moesson in deze periode kan er veel regen vallen in een hele korte periode afhankelijk van het gebied en de tijd waar je zit. In elk deel van thailand begint de moesson op een andere tijd. In het zuidwesten begint de periode in april of mei en eindigt die in september of oktober. Terwijl het noordoosten een periode kent van oktober tot januari. De forse regenbuien vallen vaak in de namiddag of in de avond en duren vaak niet langer dan 1 tot 2 uur. In deze korte tijd kan er extreem veel regen vallen.

Ontstaan van een moesson

De moesson ontstaat door temperatuur verschillen. Vaak warmt het land dan sneller op dan de zee, maar koelt het ook sneller af. Doordat de warme lucht opstijgt op het land kan de koele zeelucht de plaats van de warm lucht innemen en krijg je een koude wind die zorgt voor veel bewolking en veel regen. Een andere oorzaak van het ontstaan van de moesson regen is het verplaatsen van de lagedrukgebieden boven de evenaar. Tijdens de zomer staat de zon namelijk recht boven de evenaar hierdoor stijgt de lucht extra snel. Die lucht word dan aangevoerd door een wind die veel vocht met zich meeneemt vanaf zee. De lucht gaat stijgen en de warme en koude lucht komen in botsing en veroorzaken grote wolken waar de grote hoeveelheden regen uit vallen . Een derde oorzaak is het verschuiven van de wolkenband veroorzaakt de loodrechte zonnestand op de evenaar. De wolken verschuiven zich langzaam met de zon mee.

Terug naar boven