Hoofdstad Thailand

Hoofdstad Thailand

hoofdstad thailand B angkok is de hoofdstad van Thailand en tel ongeveer 8.5 miljoen inwoners. Bangkok is de grootste stad van Thailand. De stad is gevestigd bij de oostelijke oever van Menam dichtbij de Golf van Thailand.

Naam

De Thaise naam voor Bankok is Krung Thep. De vertaling voor de naam is De stad van Engelen, de grote stad, de woonplaats van de Smaragdgroene Boeddha of de ondoordringbare stad. Bangkok heeft een wereld record voor langste plaatsnaam ooit namelijk: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Toen Ayutthaya de hoofdstad van het toenmalige Siam, was Bangkok een kleine plaats bij een riviermonding aan de zee. Bangkok was toenmalig een handelsplaatsje. De naam Bangkok komt van Baang-kok wat een stuk land aan de rivier betekent. In het buitenland word Bangkok als hoofdstad gezegd, maar in Thailand gebruiken ze Krung Thep.

Geschiedenis

Bangkok was vroeger een kleine handelsstad en was de haven van de toenmalige hoofdstad Ayutthaya. In 1767 werd de stad helemaal afgebrand. De stad moest helemaal op nieuw gebouwd worden. Een tijdje later werd de stad verplaats en opnieuw gebouwd zodat ze zich beter konden verdedigen. De stad staat nog altijd bekend als China Town. Vanaf 1850 stonden er belangrijke handelsbetrekkingen met belangrijke Europese steden en noord Amerika hierdoor maakte de stad een grote modernisering door. De gebieden werden wijken en er werden wgen aangelegd,zodat het makkelijk te bereiken was. Tijdens de 2e wereldoorlog werd Bangkok bezet door Japan en gebombardeerd door de geallieerden. Doordat de stad gebruikt werd als uitvalsbasis door de Amerikanen kon de stad economisch erg hard groeien. De Amerikanen investeerde erg veel in de stad de stad groeide in de jaren 60 van 1,8 miljoen naar 3 miljoen inwoners. De stad bleef groeien tot de jaren 80. In de jaren 90 sloeg de financiële crisis toe en ging het heel slecht.

Stadsbeeld

Rattanakosin is het historische centrum van Thailand hier bevinden zich een aantal toeristische plekken, zoals het koninklijk paleis en de Wat Pho. In de 19e eeuw liet de toenmalige koning een nieuw paleis bouwen. Verder werden er in dit gebied toen nog een aantal andere belangrijke gebouwen gebouwd, zoals overheidsgebouwen en het parlementsgebouw. In de zakelijke districten staan een aantal wolkenkrabbers en zitten er grote nationale en internationale bedrijven gevestigd. Ook bevinden beide prostitutie gebieden hier in de stad. Verder zitten er een aantal van de grootste winkelcentra van Azië. Bangkok telt ongeveer 117 wolkenkrabbers die hoger dan 100 meter zijn. Bangkok heeft niet echt een stadscentrum. Vaak word het Siamgebied als stadcentrum gezien, omdat daar de meeste grote winkelcentra van Azië zitten. Ook zit hier het enige overstap station tussen de 2 trein lijnen die door de stad lopen. Bangkok telt ook diverse universiteiten kunstacademies en theaters. Er zit ook een nationaal museum die erg populair is onder de toeristen. In het midden van Bangkok ligt het grote Lumphini park. Net buiten het centrum liggen nog een aantal grote parken.

Terug naar boven